'Rizz' is het woord van het jaar, dus de hoogste tijd om het verhaal erachter te leren kennen (2024)

Oxford University Press riep 'rizz' onlangs uit tot woord van het jaar, en natuurlijk niet voor niks – het woord werd dit jaar plots volop gebruikt dus je hebt het ongetwijfeld al eens voor bij zien komen. Velen weten inmiddels ook wat het betekent, maar dít is het complete verhaal achter 'rizz'.

Dit is het hele verhaal achter 'rizz'

Afgelopen juni ging student en TikTokker Henry De Tolla viral met een video waarin hij het woord 'rizz' gebruikt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Vox belde hem op om te vragen wat zijn definitie van rizz is. 'Laten we zeggen dat iemand wordt gezien als out of your league. Als je rizz hebt, kan je dat gebruiken om diegene toch over te halen om met je te daten.' Als dat lukt kan je zeggen dat je diegene hebt ge-rizzed. Is rizz een soort spel? Die vraag mag Gen Z beantwoorden.

Oxford languages president Casper Grathwohl liet via een statement weten: 'Gezien velen zich vorig jaar, na de pandemie, konden vinden in 'goblin mode' is het interessant om te zien dat een contrasterend woord als rizz nu naar de voorgrond is gekomen, wellicht door de overheersende mood van 2023 waarbij veel van ons zich weer openstellen na een paar uitdagende jaren en weer vertrouwen vinden in wie we zijn.'

Eerder deelden we al dat woorden die tegenwoordig massaal trending zijn zoals 'mothering' in veel gevallen afkomstig zijn van groepen wiens cultuur vaak juist wordt gezien als inferieur. Dat geldt ook voor rizz – het woord vindt zijn roots in de Afro-Amerikaanse cultuur. Streamer Kai Cenat, die enkele maanden geleden nog headlines wereldwijd behaalde toen zijn weggeefactie leidde tot rellen in New York, zou de bedenker zijn.

Volgens hem zit er wat meer nuance in de betekenis van het woord – er simpelweg goed uitzien is niet hetzelfde als rizz hebben. Er is volgens hem ook geen sprake van rizz wanneer je succesvol flirt met iemand die jou al leuk vindt. 'Rizz is wanneer je met een meisje praat en het in het begin totaal niet gaat zoals je wil', aldus Cenat vorig jaar bij de podcast No Jumper. 'Het ziet er niet goed uit voor je, tot je een tandje bijzet en de boel op-rizzed tot dingen wél op jouw manier gaan. Je bent dan zo smooth met je woorden en wat je zegt dat het meisje in kwestie zoiets heeft van oké, wie is dit? Nadat je de zaak naar je hand hebt gezet kan je zeggen "Yeah, I rizzed her up. I’ve got mad rizz."' Een rizz-sessie begint dus per definitie slecht – staat genoteerd.

Cenat zegt volgens Vox dat hij het woord rizz altijd in real life gebruikte met zijn goede vrienden. In 2021 begon hij het woord tijdens zijn Twitch-streams te gebruiken. Daar deelde hij toen hij te gast was bij No Jumper over: 'Ik bleef gewoon zeggen "Yo, I got rizz". Eerst had iedereen in de chat zoiets van "Bro, what the f*ck?"' Snappen we.

Zoals te verwachten was bleef het woord uiteindelijk bij veel mensen hangen en dan duurt het natuurlijk niet lang voor TikTok ermee aan de haal gaat. Cenat was daar zelf niet bepaald blij mee. 'They butchered that word. They killed it.' De Tolla deelt dat hij het woord in september van vorig jaar voor het eerst tegenkwam op de app. Dit jaar werd rizz meer mainstream.

Door het mainstream worden van het woord lijkt de betekenis zoals Cenat hem definieerde enigszins veranderd te zijn. Rizz wordt nu steeds vaker gebruikt zoals 'game' eerder werd gebruikt als in: bring your A-game of he's got game. Volgens De Tolla hoeft een rizz-sessie dus niet per se altijd meer slecht te beginnen.

Toen Tom Holland, die al een tijdje een relatie heeft met Zendaya, in juni deelde dat hij 'limited rizz' heeft werd het woord bij een nog breder publiek bekend. In november kondigde dating-app Tinder een rizz-first redesign aan – volgens veel media een niet erg succesvolle move.

Hoewel rizz nu tot het woord van het jaar is benoemd lijkt de daling van de populariteit ervan in gang, juist doordat een groot bedrijf als Tinder ermee aan de haal ging, want dan is het natuurlijk niet meer cool. Met Vox deelde De Tolla dat hij het woord nog vijf jaar geeft. Millennials en boomers hebben dus nog even om zich eraan te wagen.

'Rizz' is het woord van het jaar, dus de hoogste tijd om het verhaal erachter te leren kennen (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 5528

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.